Zupa rybna.
2

23 stycznia 2012

Jak sama nazwa wskazuje, w rozwinięciu znajdziecie przepis na tzw. zupę rybną. Nazwę swą zawdzięcza jednemu ze składników – przysłowiowej rybie.

Całość jest prosta w przygotowaniu tylko dosyć czasochłonna.

A więc, w najbliższym sklepie kupujemy:

  • filet z łososia – 50dkg
  • pstrąg cały ( tylko bez bebechów )
  • wołoszczyzna – taka jedna gotowa tacka z Tesco styknie, jak ktoś nie znajdzie to – por, seler, pół marchwi, pietruszka i jakieś zielsko
  • jak ktoś ma to kostka Knorra – bulion rybny.

Chyba wszystko. Pstrąga filetujemy. Łeb, kości i inne pozostałości wrzucamy do gara z 2 litrami wrzącej wody, do tego 2 kostki knorra ( tyle dałem i było ok, nie wiem jakie są oryginalne proporcje zalecane przez producenta bo niestety nie mówię po węgiersku ) i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wywalamy z tego rybę i wrzucamy nasze warzywa. 15-20 minut i odcedzamy warzywa, wrzucamy do miksera i mielimy. I teraz końcóweczka. Filety z pstrąga i łososia rąbiemy na małe kawałeczki i wrzucamy do bulionu. Do tego dodajemy nasze zmielone warzywa i po 20 minutach mamy pyszny krem rybny.

 

2 myśli nt. „Zupa rybna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.