Zupa krem czosnkowa, grzanki z suszonymi pomidorami, zapieczone z serem
0

15 maja 2014

Dziś przepis banalny, ale naprawdę rewelacyjny. Zupka pożywna i smaczna, dla osób, które lubią czosnek i dla wszystkich którzy lubią kremy. Dużo we wstępie nie da się napisać, trzeba ugotować, posmakować i wyciągnąć wnioski.

Składniki do przygotowania zupy (na 2 os.)

  • 7-8 ząbków czosnku niedźwiedziego
  • 60 dag młodych ziemniaków
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • pół kostki rosołowej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie suszony czosnek niedźwiedzi (liście)
  • około szklanki przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki prażonej cebuli

Składniki do przygotowania grzanek:

  • 2 bułki/1 bagietka
  • suszone pomidory
  • olej spod suszonych pomidorów
  • ser żółty, tarty

Dodatkowo przydadzą się: garnek z grubym dnem, blender, patelnia, pergamin, blacha do pieczenia.

 

W garnku rozgrzewamy łyżkę masła (polecam klarowane). Czosnek, cebulę i ziemniaki obieramy. Czosnek nagniatamy i wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko lekko szklimy. Dodajemy do całości ziemniaki pokrojone w kostkę – mieszamy jeszcze chwilę wszystko, by się nie przypaliło. Zalewamy całość szklanką wody (w zależności od wielkości garnka – chodzi o to by całość była przykryta wodą),dodajemy pół kostki rosołowej, szczyptę soli morskiej i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.

W tym czasie przygotowujemy nasze grzanki. Bułkę kroimy na “kromki” o grubości około 1,5 cm, smarujemy obficie z obu stron olejem z suszonych pomidorów. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy nasze kromki – smażymy z obu stron aż nabiorą złotego kolor. Blachę wykładamy pergaminem i przekładamy wcześniej zrumienione grzanki. Kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki i układamy na grzankach. Całość posypujemy startym serem.

Gdy ziemniaki są już miękkie, odstawiamy je z ognia. Całość blendujemy tak, by zupa nie miała grudek – była gęsta i kremowa. Doprawiamy do smaku pieprzem i jeżeli to konieczne – solą i/lub czosnkiem niedźwiedzim suszonym. Jeżeli zupa przypomina raczej sos, rozcieńczamy go wodą do uzyskania zadowalającego nas efektu.

Grzanki zapiekamy z góry. Zupę przelewamy do talerzy, na środek wysypujemy łyżeczkę prażonej cebuli. Układamy grzanki ukośnie do siebie (jedna na drugiej), dekorujemy np. listkiem bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.