Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem
2

Witajcie po dłuższej przerwie, spowodowanej nadmiarem pracy. Na początku tygodnia, przyszła do mnie paczka ze sklepu “Kuchnie Świata”, w której to oprócz marynowanego imbiru, glonów nori, ryżu do sushi i wędzonej papryki, znalazła się też pasta krewetkowa Tom Yum. Jako, że smak zupy znam tylko z restauracji, w której zjadam sushi (pozdrowienia dla ekipy z NoBo Sushi), warto było skonstruować coś podobnego. Sama zupa jest dość pikantna, więc raczej do tej rzeszy czytelników kierowany jest przepis. Chociaż dziś poczęstowałem kilka osób z pracy i jak się okazuje, nie jest na tyle ostra, aby zniechęcić do zjedzenia talerza.

Poniżej przepis na około 2,5 litra zupy:

  • 2,2 l wody
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 3 szalotki
  • czarny pieprz świeżo mielony (gruby)
  • 1 limonka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 3 źdźbła trawy cytrynowej
  • 30 dag kurczaka
  • 4 kostki rosołku (3 z kurczaka, 1 cielęcy)
  • 2 łyżeczki “Vegety”
  • 2,5 łyżki sosu rybnego
  • kolendra lub natka pietruszki
  • opakowanie 250g pomidorków koktajlowych
  • 2,5 łyżeczki pasty Tom Yum

Do garnka wlewamy wodę, szalotkę obieramy i kroimy na cienkie piórka, imbir obieramy i tniemy na słupki, trawę cytrynową obieramy z pierwszej warstwy, przekrawamy na pół i rozbijamy końcem noża.

Do obierania imbiru najlepiej nadaje się mała łyżeczka do herbaty – nigdy nie zawodzi.

Przekładamy wszystko do garnka z wodą i doprowadzamy do wrzenia. We wrzącej wodzie rozpuszczamy również kostki rosołowe, dodajemy Vegetę, oraz świeżo zmielony pieprz (około łyżeczki). Całość chwilę gotujemy na małym ogniu. Rozpuszczamy pastę Tom Yum, kurczaka kroimy na cienkie plasterki, doprawiamy solą i pieprzem – wrzucamy do naszej zupki. Limonkę myjemy i ocieramy z niej skórkę prosto do gara, następnie masujemy i przekrawamy na pół, wyciskamy cały sok do Tom Yum. Dodajemy sos rybny, mleko kokosowe oraz 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy wszystko i wyłączamy ogień pod garnkiem. Na koniec zostaje pokrojenie pomidorków w ćwiartki i wrzucenie ich do zupy. Całość smakujemy – zupa powinna być kwaskowo pikantna, z wyczuwalnym cierpkim smakiem mleka kokosowego i aromatem imbirowo-cytrynowym. Zupę podajemy z świeżo posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

2 myśli nt. „Tajska zupa Tom Yum z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.