Smażony łosoś na sałatach
0

11 maja 2016

Łosoś to dla mnie nadal ryba nr 1 w kuchni. Świetnie się prezentuje, równie dobrze smakuje, a do jej przygotowania nie trzeba ani umiejętności, ani czasu. Jest pyszna zarówno z grilla, folii czy po prostu usmażona na zwykłej patelni.

czas: 10 min
liczba porcji: 2
poziom trudności: łatwe


Składniki
  • płat łososia ze skórą - 30 dag
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • sałata lodowa - kilka liści
  • pomidor koktajlowy - 5 szt.
  • ogórek świeży - połowa
  • papryka czerwona - połowa
  • cebula szalotka
  • listki bazylii do dekoracji
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1-2 łyżki
  • pieprz zielony - 10 ziarenek
  • marynata spod pieprzu - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
Przyda się
patelnia, mały słoiczek, miska
Krok 1

Wszystkie warzywa myjemy i odkładamy do wysuszenia. Łososia dzielimy na dwie porcje według uznania, posypujemy pieprzem i solą tylko od różowej strony.


Krok 2

Sałatę rozdrabniamy w palcach i przekładamy do miski, paprykę kroimy w paski, ogórka w półplasterki, cebulę w plasterki, a  pomidorki na pól i przekładamy całość do miski. Lekko mieszamy. Do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, marynatę spod pieprzu i kulki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło.


Krok 3

Na rozgrzanie masło kładziemy łososia od strony skóry i smażymy na dość dużym ogniu. Kiedy łosoś zmieni  kolor w połowie (z krwisto różowego na blady) przekładamy go na drugą stronę i zmniejszamy nieco płomień pod patelnią. Słoik z oliwą zakręcamy i energicznie wstrząsamy.


Krok 4

Kontrolując łososia, przekładamy naszą sałatkę na talerz starając się by całość wyglądała schludnie – w końcu jemy również oczami. Łosoś powinien być gotowy po około 3 minutach smażenia. Do sałaty dokładamy naszą rybę, sałatę skrapiamy sosem ze słoiczka. Dekorujemy listkami bazylii


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.