Śledzie korzenne
0

13 listopada 2012
ziele-angielskie-lisc-laurowy-papryczka-chilli

Długo nas nie było, ale tak to czasami bywa – szczególnie gdy ma się inne obowiązki, a gotowanie to hobbystyczna sprawa (wiem wiem, tłumaczę się trochę, ale tak właśnie jest). W związku z tym dziś wpis rybny, jako że święta tuż tuż, a ryby wtedy królują pod każdą postacią, warto zapisać niniejszy przepis, gdyż ze śledzi korzennych, możemy wyczarować praktycznie każdą inną potrawę.

Składniki:

  • 1,5 kg śledzi ala matias
  • ocet – pół szklanki
  • zimna woda
  • cukier – pół łyżeczki
  • papryka ostra proszkowana – 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżczka
  • owoc kolendry – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 3 sztuki
  • ziele angielskie – 20 sztuk
  • papryka chilli – 1 suszony strączek
  • pieprz czarny ziarnisty – 3 łyżeczki

Opcjonalnie:

  • młynek
  • moździerz

Śledzie odlewamy z solanki, przekładamy do większego naczynia i zalewamy lodowatą wodą, dodajemy pół szklanki octu i odstawiamy na godzinę, by śledzie się odmoczyły. W tym czasie do młynka bądź moździerza wsypujemy nasze przyprawy. Wszystko razem mielimy, ale nie na pył a w miarę grubo. Śledzie ponownie odcedzamy, lekko osuszamy i zasypujemy wcześniej zmielonymi przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy. Do pojemnika z zamknięciem, wlewamy na dno oleju – tak by przykrył całe dno na wysokość około 5 mm. Układamy ciasno warstwę śledzi, polewamy olejem i układamy kolejną warstwę. Czynność powtarzamy do skończenia śledzi – na koniec wykładamy resztę przypraw i zalewamy wszystko olejem. Naczynie zamykamy i odkładamy do lodówki, lub w inne chłodne miejsce.

Aby śledzie “złapały” czerwony kolor, można dodać dwie łyżki koncentratu z buraczków czerwonych, lub barszczyk instant

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.