Śledzie korzenne z cebulką
0

12 grudnia 2012
śledź korzenny z cebulką

Święta coraz bliżej, więc czas na mały przepis z rybami, a jak ryby to najlepiej śledzie – śledzik do wódeczki – jak ktoś pije, śledzik w sałatce, śledzie w bułce. Dziś przepis na śledzia korzennego z cebulką.

Składniki raczej są jasne, ale dla przypomnienia:

  • śledzie korzenne (oczywiście jeżeli nie macie takowych w domu, polecam zrobić według wcześniejszego przepisu)
  • cebula – na jednego śledzia pół średniej główki cebuli
  • cukier
  • ocet
  • olej rzepakowy
  • świeżo mielony pieprz

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut żeby zmiękła. Po tym czasie dodajemy odrobinę octu (myślę że 1,5 łyżeczki od herbaty) i mieszamy cebulę. Śledzia wykładamy na talerz, nasypujemy na niego wcześniej przygotowaną cebulkę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy olejem. Śledź przygotowany w ten sposób najlepiej smakuje ze świeżym chlebem z masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.