Sałatka z wakame
0

20 marca 2013

Żeby nie było że tylko was pasiemy – przepis na zdrową sałatkę z glonami wakame. Szybkie, miłe i przyjemne w przygotowaniu, podawać możemy jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej lub z mięsem jako danie główne.

Składniki:

  • suszone wakame
  • olej sezamowy
  • tofu
  • sezam

Glony zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 20-30 min. W tym czasie zmienią kolor i ładnie nasiąkną. Tofu tniemy w drobną kostkę, dodajemy do glonów i polewamy olejem sezamowym dzięki któremu całość ma lekko słodkawy posmak. Całość posypujemy sezamem.

Jeżeli chcemy wersje z mięsem:

  • 3 plastry schabu
  • sos sojowy
  • miód
  • olej sezamowy

Schab tniemy w cienkie paseczki. Na rozgrzany wok wlewamy olej sezamowy i czekamy aż się rozgrzeje. Wrzucamy pocięte mięso. Gdy się usmaży wlewamy sos sojowy i dodajemy łyżkę miodu. Obsmażamy aż sos sojowy odparuje a mięso pokryje się śliczną glazurą. Podajemy z sałatką wakame.

no images were found

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.