Ruccola z mozzarellą
0

Ruccola z mozzarellą

Wiadomo, że życie nie składa się tylko z mięsa pod różną postacią, ale również z warzyw, owoców i sałat.Ruccola (Roketta siewna – dzięki Ci google) – bo ona to główna bohaterka tego wpisu – należy do rodziny kapustowatych i wykorzystywana jest ostatnio nagminnie we wszelakich restauracjach, jako dodatek do mięsiw, czy też jako sałatka sama w sobie. Kto nie jadł tego warzywa, musi wiedzieć, że ma charakterystyczny ostrawy posmak – coś jak sałata z pieprzem. Świetnie nadaje się jako przekąska np. do kanapek z szynką lub serem, zamiast tradycyjnej sałaty lodowej/maślanej.

Poniższy przepis jest tak prosty, a zarazem tak smaczny, że chciałoby się krzyknąć WTF?

Zatem koniec tych wypocin, jedziemy z naszą sałatką.

Potrzebne składniki na 2 porcje:

  • ruccola – 2 garście
  • kulka sera mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • musztarda sarepska

Rucolę wrzucamy na sitko i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, zostawiamy do odcieknięcia. Bierzemy mały słoiczek wlewamy do niego 2 łyżki musztardy i 1 łyżkę octu balsamicznego, do tego łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę soli. Zakręcamy słoik i potrząsamy kilkakrotnie, aby utworzyła się jednolita zawiesina – tak wygląda to trochę jak sraka, ale w smaku jest zaj*bista.

Ser mozzarella odsączamy z solanki, kroimy w kostkę (około 1×1 cm) i wrzucamy do miski, do tego pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i naszą ruccolę. Wszystko delikatnie mieszamy.

Wykładamy po garści na talerz, tak by ruccoli było najwięcej, a pomidorków i sera proporcjonalnie.

Całość polewamy sosem.

sałatka nie ma pływać, sos ma jedynie wydobyć głębię smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.