Pręga wołowa duszona w porterze
0

15 października 2014

Dzisiaj weźmiemy się za trochę mniej popularny kawałek wołowiny – za pręgę, czyli po prostu za dolną część krowiej nogi. Jest to mięso niezbyt popularne, bo wymaga długiej obróbki cieplnej, ale zdecydowanie warto się pobawić.

Składniki:

  • 1 kg pręgi
  • 0,5 l portera, ja użyłem Komesa
  • cebula
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • sól, pieprz
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • wędzona słodka papryka – 2 łyżeczki
  • 2 grubo pocięte marchewki

Zaczynamy od mięsa. Czyścimy je – jeśli kupiliśmy pręgę w całości, usuwamy skórę i kość. Następnie mięso tniemy na kawałki takiej wielkości, jakiej lubimy je w gulaszu znaleźć, w moim przypadku to 2 x 2 x 2 cm. Całość nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem i na godzinę odstawiamy do lodówki.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie podsmażone z każdej strony, dolewamy piwo i przyprawy – papryka, 1 liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i 1 ziarno jałowca. Jałowiec może i wygląda niepozornie ale jeśli damy go więcej zdominuje nam całą potrawę i podczas jedzenia będziemy mieli wrażenie jakbyśmy spożywali choinkę.

Po 2 godzinach lekko uchylamy pokrywkę, tak aby sos mógł trochę odparować i zgęstnieć i wrzucamy marchewkę. Potrawę dusimy pod przykryciem. Ile? Tyle ile mięso będzie potrzebowało żeby stać się miękkim, czyli 3-4 godziny.

I gotowe, najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.