Papryka kiszona
1

07 października 2012

Tak jak obiecaliśmy, tak też robimy – dziś przepis na coś niecodziennego, mianowicie paprykę kiszoną. Ogórki pewnie już zaprawione, grzybki w occie też pływają, a nic tak nie poprawia humoru jak zaskoczenie współdomowników nowym przepisem. Papryka nie tylko świetnie smakuje, ale również świetnie się prezentuje.

Składniki na 5 kg papryki:

  • 5 kg papryki czerwonej
  • woda
  • sól
  • owoc kopru
  • korzeń chrzanu (około pół kg)
  • czosnek – 3 średnie główki
  • trochę cierpliwości 🙂

Paprykę umyć – najlepszy sposób na taką ilość to wanna, lub brodzik prysznica – opłukujemy z “słuchawki” i sprawa załatwiona. Z papryki usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami. Kroimy na 4-6 cząstek i odkładamy na bok. Do dużego wiadra, bądź kamionki wkładamy ciasno warstwę papryki, dodajemy kilka grubych plastrów chrzanu, łyżkę kopru, obrane i rozgniecione 2-3 ząbki czosnku i układamy kolejną warstwę papryki. Powtarzamy kroki aż skończy nam się warzywo. Na całość kładziemy talerz, a na talerz kamień (wcześniej wygotowany) lub litrowy słoik napełniony wodą i zakręcony – chodzi o to by nasza papryka nie wypłynęła po zalaniu jej wodą.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją, do gotującej wody dodajemy sól – proporcje soli i wody to 3.2 dag soli na litr wody. Na 5 kg papryki schodzi około 4.5 litra wody, czyli soli jak łatwo policzyć 14,4 dag.

Czekamy, aż woda z solą ostygnie i całością zalewamy naszą ułożoną paprykę.

Wiadro stawiamy w ciemne, ciepłe miejsce – po około tygodniu można śmiało wcinać.

Zdjęcia w późniejszym czasie, jak będę kisił drugą porcję 😀

Jedna myśl nt. „Papryka kiszona

  1. Pingback: Sałatka z kurczaka typu kebab | Męskie Żarcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.