Majoneziki
1

Majoneziki

Jako że czytałem kilka opinii na innych forach, że przepisy tutaj są “kiepskie”, to chciałbym dziś zaproponować jedno z moich ulubionych dań – mianowicie majoneziki.Nie jest to może pro trudne danie, ale jako zimna przekąska wręcz wspaniałe i może zaskoczyć konsumujących. Więcej o jej smaku może powiedzieć Łukasz G., który miał okazję sam testować ten przepis i to na dodatek z dość eleganckimi gośćmi.

Do powyższego potrzebne nam będą:

  • pierś z kurczaka – 2 szt.
  • pół cytryny (sok + skórka)
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna
  • majonez (najlepiej własnej roboty)
  • coś do przystrojenia (papryka/ogórek świeży/pietrucha)
  • vegeta

Zaczynamy…

Pierś z kurczaka wstawić do garnka z wodą (mała ilość wody wystarczy w zupełności), dodać trochę vegety i ugotować.

Gdy mięso jest już gotowe – ważne by się nie rozlatywało – studzimy je i rozrywamy palcami na mniejsze porcje. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy sól i pieprz do smaku – tak, by nadal był wyczuwalny smak kurczaka – dodajemy nieco majonezu, odrobinę soku z cytryny (około 1 łyżeczki do herbaty), a także otartą skórkę. Wszystko delikatnie mieszamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.

Ważne, by kurczak nie pływał w majonezie – nie jest to typowa sałatka, majonez służy jedynie do “połączenia” ze sobą składników.

Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

warto wykorzystać rosołek powstały, podczas gotowania kuraka

Wyciągamy jakiś ładny półmisek, układamy na nim nie duże “kupki” wcześniej przygotowanego kurczaka. Na każdej z porcji, kładziemy łyżkę majonezu.

Przed zalaniem galaretką, przystrajamy całość według uznania. Ja zrobiłem przystrojenie z ogórka + papryki i pietruszki.

Polewamy nasze majoneziki galaretą i wystawiamy w chłodne miejsce.

żeby mieć pewność że galaretka nie zjedzie z majonezików i półmiska, lepiej zostawić ją by przestygła i lekko zgęstniała

Jedna myśl nt. „Majoneziki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.