Kulinarny prezent na każdą okazję
0

02 stycznia 2013

Święta święta i po świętach – witamy w 2013 roku. Zaczyna się nowa dekada, latka lecą, zbliżają się nowe okazje, a co za tym idzie trzeba robić prezenty. Niebawem kolejne święta, a ja nie wiem co kupić najbliższym. Zresztą taka sama myśl nachodzi mnie, gdy zbliżają się urodziny znajomych, tudzież parapetówka. Jest na to oczywiście wiele innych sprawdzonych sposobów, który każdy z Was posiada. Ja przedstawię tegoroczny, a będzie to oliwa z oliwek w trzech smakach.

Do przygotowania tego jakże banalnego prezentu (dla 5 osób) potrzebujemy

  • 15 butelek 0.2l tzw. piersiówek (lub innych ozdobnych butelek)
  • 15 kapsli na butelki
  • 15 kapturków termokurczliwych
  • oliwa z oliwek – około 3 litrów
  • zioła/przyprawy – czosnek, papryka chilli, pieprz kolorowy
  • gorąca woda

 

Butelki myjemy i odstawiamy do osuszenia.

Do każdej z butelek wrzucamy interesujące nas zioła, w moim przypadku były one rozgraniczone na czosnek/pieprz/papryka chilli, ale można oczywiście zrobić wersję mieszaną i wygląda równie atrakcyjnie. Butelki wypełniamy oliwą, oczyszczamy szyjkę i zakręcamy nakrętkami. Kapturki nakrętek zaciskamy na szyjce. Na gotową zamkniętą butelkę, nakładamy kapturek termokurczliwy i jeżeli jest za duży to przycinamy do odpowiedniej długości. Zagotowujemy wodę w czajniku, kapturki przytrzymujemy widelcem i zalewamy gotującą się wodą. Pakujemy według uznania 🙂

“Przepis” jest tak banalny, że nie ma co więcej wymyślać i kombinować, najlepiej cały proces pokazuje poniższa galeria, do której zapraszam. Mina obdarowanych bezcenna 🙂 Najlepiej taką oliwę przygotować 2 tygodnie przed obdarowaniem – jest wtedy większa szansa, iż wszystko dobrze się przegryzie.

Smakowite Prezenty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.