Kaszanka z ziemniakami i rukolą
0

27 sierpnia 2015

Dziś “kiszka”, którą albo ktoś uwielbia, albo po prostu nie weźmie do ust. Powodów jest kilka, pierwszy chyba najważniejszy jest taki, iż kiełbasa zrobiona jest w dużej mierze z krwi wieprzowej. Jak sama nazwa sugeruje, znajdziemy też tutaj kaszę. W wielu przypadkach, oprócz oczywiście przypraw, pojawiają się podroby typu np. wątroba. Całość schludnie ze sobą zmieszana i sparzona- spotykana w formie “czarnej parówki” w naturalnym jelicie, czy też jako tzw. “baton” w folii, lub też wyglądająca jak salceson. Oczywiście mowa tutaj o kaszance, którą dziś podamy w nieco inny sposób.

Do całego dania potrzebne nam będą (dla 2-3 osób):

  • 35 dag kaszanki
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 5-7 dag sera pleśniowego typu gorgonzola
  • kilka płatków sera typu dziugas
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2-3 garście świeżej rukoli
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • kilka kropel oleju
  • ocet z pulpą malinową (opcjonalnie ocet balsamiczny, bądź sos sojowy słodki)

Ziemniaki dokładnie myjemy (lub obieramy w przypadku starych) i kroimy na około 5 mm plastry. Układamy na blasze przykrą pergaminem. Doprawiamy solą i pieprzem, a także skrapiamy olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i wstawiamy naszą blachę.

W czasie gdy ziemniaki się pieką, boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, czekamy by się wytopił, co jakiś czas mieszamy. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do naszego mięsa i szklimy. Do całości wkładamy kaszankę, wcześniej lekko rozdrobioną (w tym wypadku kaszanka bez flaka). Podgrzewamy wszystko razem i chwilę dusimy, tak by wszystko miało tę samą temperaturę. Doprawiamy do smaku.

Jeżeli nasza czarna kiszka jest zbyt zbita, możemy dodać przegotowanej wody – ale uwaga, nie za dużo bo zrobimy “czerninę” 😉

Ziemniaki w piekarniku po około 20 minutach powinny być już idealne, wyjmujemy blachę i na każdy talarek kładziemy po plasterku sera gorgonzola, na to łyżkę kaszanki, a na to kilka płatków drugiego sera. Całość wstawiamy jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika z opcją grzałki górnej (grill).

Rukolę myjemy na sicie. Talarki wykładamy na talerz, ozdabiamy sałatą i skrapiamy sosem. Całość oprószamy grubo zmieloną solą morską.

 

 

Danie z jednej strony proste, z drugiej strony efektownie wyglądające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.