Jajka po wiedeńsku
1

02 grudnia 2010

Dziś i z mojej strony mały przepis, na świetne śniadanie do tego całkiem alternatywne dla zwykłej jajecznicy. Jajka po wiedeńsku, bo o nich mowa, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się jaja na boczku, z pomidorami, gotowane w skorupce itp. Jako, że to czy potrawa będzie udana, zależy od czasu jej przygotowania, lepiej wcześniej mieć już naszykowane składniki. Składniki tegoż, jakże miłego dania to:

  • Jajka – w zależności od głodu/upodobań
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo przyda się:

  • niewielki garnek
  • szklanka żaroodporna

Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, którą podgrzewamy. Gdy zaczyna wrzeć, do wody wkładamy szklankę, a do niej łyżeczkę masła. Gdy masło się rozpuści, wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem i solą.

Ważne by jajka w szklance były poniżej poziomu wody.

Czekamy aż białko się zetnie – zazwyczaj dzieje się tak po około 2-3 minutach gotowania. Idea polega na tym, żeby zółtko w środku było tylko lekko ciepłe. Jajka podajemy w szklance, do tego z kromką świeżego pieczywa, posmarowanego masłem.

Jedna myśl nt. „Jajka po wiedeńsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.