Figa zapiekana z serem gorgonzola i szynką
0

04 listopada 2012
figa zawinięta w szynkę

Z okazji otwarcia strony wpis o czymś słodkim, ale przygotowanym na słono – dziś mowa o fidze. Jak dobrze wiecie, figa to owoc drzewa “figowiec pospolity”, który najczęściej spotykany jest pod dwoma formami – fioletowy dojrzały do jedzenia na surowo, bądź też jasno zielona odmiana, nadająca się do suszenia. Po wysuszeniu owoc staje się brązowo bursztynowy. Suszone figi zawierają bardzo duże ilości magnezu, wapnia i innych soli mineralnych, a także są źródłem dużej ilości cukrów. Dziś jednakże przyrządzimy figę na sposób wytrawny.

Potrzebujemy:

  • 4 dojrzałe figi
  • 4-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • ser gorgonzola – około 5 dag
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu estragonowego
  • kilka listków świeżego rozmarynu
  • pieprz czarny grubo mielony
  • sól

Figi rozkrawamy na cztery nie nacinając do końca, tak by utworzyć swego rodzaju kwiat. Do środka każdego owocu wkładamy po dwa słupki sera gorgonzola (wielkość słupków to około 1x1x5cm). Obsypujemy całość świeżo zmielonym pieprzem i owijamy w szynkę. Blachę wykładamy pergaminem i układamy wcześniej przygotowane figi. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy nasze danie do środka na około 15 minut.

W czasie pieczenia przygotowujemy nasz sosik. Do małej miseczki wkładamy dwie łyżeczki miodu, dodajemy łyżeczkę octu estragonowego i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy nieco do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Figi zapiekamy jeszcze przez około 1 minutę palnikiem z góry, wyjmujemy z pieca, przekładamy na talerzyk, uważając by całość się nie zepsuła. Dekorujemy listkami rozmarynu i polewamy naszym sosem z miodu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.