Czekoladowe muffiny z jabłkami
0

05 listopada 2012
Sposób podania ciepłego muffina

Nikt nie lubi poniedziałków, ale zawsze można zastosować metodę na osłodzenie dnia. Dziś muffiny czekoladowe z jabłkami. Oczywiście możemy zrobić je na różne sposoby, z wiśniami, gruszkami, malinami czy też po prostu z czekoladą. Ja pod ręką miałem jabłka, w związku z tym wylądowały w babeczce. Nie zabierając więcej drogiego czasu, poniżej składniki na około 11 muffinów:

  • 100 g czekolady gorzkiej (im więcej w niej kakao tym lepiej, ja użyłem 70% wedla)
  • 100 g masła (masła, a nie miksu)
  • 100 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g jabłek (lub innych owoców)
  • sok z cytryny
  • lody śmietankowe lub waniliowe
  • kakao
  • cukier puder (do posypania muffinów)

Do garnka wlewamy wodę, na garnku stawiamy metalową miskę, podgrzewamy wszystko by stworzyć tzw. kąpiel “parową”. Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do wcześniej przygotowanej miski, dokładamy rozdrobione masło i dokładnie rozpuszczamy nasze składniki. W tym czasie do robota kuchennego wkładamy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz wbijamy dwa jajka. Wszystko razem mieszamy.

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Rozpuszczoną czekoladę z masłem odstawiamy do przestygnięcia, następnie całość przelewamy do robota z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy, tak by masa była jednolita. Na koniec dodajemy wcześniej pokrojone jabłka i wszystko raz jeszcze mieszamy jakąś łyżką.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do muffinowych foremek (papierowych lub silikonowych), na 3/4 wysokości foremki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasze muffiny na około 20 minut.

Babeczki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem – można zjeść jeszcze ciepłe, podając je z gałką lodów waniliowych i przyozdabiając kakao.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.