Brownie – prościej się nie da
0

20 października 2014

Tym razem coś na słodko. Całość jest tak prosta, że nie ma możliwości, by nam nie wyszło. A jednocześnie jest cudowna. Czego chcieć więcej?

Trochę czasu zajęło mi to ciastko. Przerobiłem kilka przepisów i tym sposobem doszedłem do własnego. W wielu przepisach główną rolę odgrywa cukier – czasami jest go nawet 3 razy więcej od samej czekolady, zdarza si,ę że i ta zamiast gorzkiej jest mleczna. Czyli jeszcze więcej cukru. A ja chciałem ciastko, które będzie lekko słodkie, ale przede wszystkim mocno czekoladowe. Kocham czekoladę i chciałem tym przepisem tę miłość wyrazić. Więc jeżeli was również interesuje brownie mocno czekoladowe to zapraszam.

Składniki:

  • 300 g dobrej czekolady
  • 150 g masła ( 3/4 kostki )
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy – łyżeczka
  • 110 g mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • 1/3 papryczki chilli

Czekolada – koniecznie gorzka, żadna mleczna, o nadziewanych nawet nie wspominam

. I koniecznie dobra, z dużą zawartością kakao. Z czekolad dostępnych w marketach najlepsze są czekolady Lindta.

Zaczynamy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, razem z masłem umieszczamy w małym garnuszku. A ten garnuszek umieszczamy nad większym garem w którym gotuje się woda. Czytałem gdzieś, że ten mały nie może dotykać wody w tym dużym, ja go po prostu zanurzyłem i wyszło ok. W garnuszku rozpuszczać się nam będzie masło z czekoladą, trzymamy go tak do całkowitego jej rozpuszczenia. Technika ta nazywa się kąpiel wodna.

Jajka mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy. Ubijamy do momentu uzyskania białej piany. Ważne dla tych, którzy tego nie robili wcześniej – ta piana jest dosyć płynna, jeżeli zobaczycie że całość jest biała to znaczy że jest już ok, tego nie ubijemy na taką sztywną pianę, jaką robimy z samych białek ;).

Teraz do piany dolewamy powoli naszą cudowną czekoladę, całość ucierając, następnie dodajemy mąkę, papryczkę, sól i śmietankę i mieszamy. Masę wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy. 30 minut w 180 stopniach załatwi sprawę. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.