Szisz kebab – inny sposób na mielone
0

Sezon grillowy pełną gębą – pogoda, urlopy, długie dnie – promocje w sklepach na wszelakie mięsiwa. Nic tylko brać portfel, wybierać z oferty i kupować. Następnie szybko nad wodę – odpalamy grilla i już mamy wspaniały obiad „bez roboty”.

czas: 1h
liczba porcji: 4
poziom trudności: bardzo łatwe


Składniki
  • 1 kg mielonego z łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 szalotki
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 1 saszetka przyprawy Kebab shoarma np. Kamis
  • świeże zioła - np. tymianek, majeranek
Przyda się
patyczki do szaszłyków, rękawiczka gumowa, miska, rondelek
Krok 1

Zagotowujemy wodę w rondelku wraz z ziołami – najlepiej nadadzą się tutaj łodyżki, ale oczywiście liście również mile widziane. Tak przygotowany „roztwór” przelewamy do miski i zamaczamy nasze patyczki do szaszłyków – odstawiamy na bok.


Krok 2

Mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy drobno posiekany czosnek – przetarty nożem, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, oraz olej i przyprawę z „tutki” a także świeżo zmielony pieprz – całość dokładnie mieszamy i smakujemy, jeśli wszystko jest okej to odstawiamy na godzinę, lub najlepiej na całą noc.


Krok 3

Gdy mięso się przegryzie, formujemy z niego małe wałeczki, które nabijamy na nasze wcześniej namoczone patyczki – porcja zależy od uznania – nie może być zbyt mała, bo mięso po usmażeniu będzie zbyt suche, nie może być zbyt duża, bo nie chcemy na całość czekać nie wiadomo jak długo.


Krok 4

Nasze „kebaby” przekładamy na uprzednio rozgrzanego grilla i pieczemy około 3-4 minut z każdej strony.

Najlepiej smakują z sosem czosnkowym bądź tzatziki.


Jeżeli część z Was zastanawia się po co moczyć patyczki w wodzie, albo w wodzie z ziołami to już spieszę z odpowiedzią – pierwsze pozwala na to, że patyczki się po prostu nie spalą, drugie – dodają aromatu przyrządzanej potrawie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.