Sos pieczarkowy
0

Przemierzając sklepowe półki, zawsze biorę kilka pieczarek do koszyka – ot takie małe zboczenie. Grzyby świetnie komponują się z wieloma potrawami, pieczarki dzięki swojemu pieprznemu aromatowi nadają się do jedzenia także surowe. To jedna z moich obowiązkowych pozycji w lodówce.

czas: 10 m
liczba porcji: 4
poziom trudności: bardzo łatwe


Składniki
  • 1 cebula żółta lub 1.5 cebuli szalotki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 40 dag pieczarek
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 50 ml gorącej wody
  • 2 łyżki świeżo siekanego koperku
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Przyda się
garnek litrowy, miseczka
Krok 1

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy nasze warzywo. Smażymy do zeszklenia.


Krok 2

Pieczarki myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na pół plasterki o grubości około 4-5 mm. Gdy cebula jest już przeszklona, dodajemy grzyby. Smażymy je na dużym ogniu przez około 5 minut często mieszając, aby się nie przypaliły. Dodajemy wina i czekamy około 1 minuty aż całość alkoholu odparuje. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dusimy całość około 3 minut.


Krok 3

Do miski przekładamy śmietanę, hartujemy ją gotowaną wodą i dodajemy łyżeczkę mąki. Śmietanę przekładamy do grzybów i dość szybko mieszamy, tak by całość się połączyła i stworzyła jednolity sos.

Dodajemy świeżo siekany koper i doprawiamy pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać soli do smaku, ale w większości przypadków jest to zbyteczny zabieg 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.