Smażony łosoś na sałatach
0

11 maja 2016

Łosoś to dla mnie nadal ryba nr 1 w kuchni. Świetnie się prezentuje, równie dobrze smakuje, a do jej przygotowania nie trzeba ani umiejętności, ani czasu. Jest pyszna zarówno z grilla, folii czy po prostu usmażona na zwykłej patelni.

czas: 10 min
liczba porcji: 2
poziom trudności: łatwe


Składniki
  • płat łososia ze skórą - 30 dag
  • masło klarowane - 1 łyżka
  • sałata lodowa - kilka liści
  • pomidor koktajlowy - 5 szt.
  • ogórek świeży - połowa
  • papryka czerwona - połowa
  • cebula szalotka
  • listki bazylii do dekoracji
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1-2 łyżki
  • pieprz zielony - 10 ziarenek
  • marynata spod pieprzu - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz
Przyda się
patelnia, mały słoiczek, miska
Krok 1

Wszystkie warzywa myjemy i odkładamy do wysuszenia. Łososia dzielimy na dwie porcje według uznania, posypujemy pieprzem i solą tylko od różowej strony.


Krok 2

Sałatę rozdrabniamy w palcach i przekładamy do miski, paprykę kroimy w paski, ogórka w półplasterki, cebulę w plasterki, a  pomidorki na pól i przekładamy całość do miski. Lekko mieszamy. Do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, marynatę spod pieprzu i kulki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło.


Krok 3

Na rozgrzanie masło kładziemy łososia od strony skóry i smażymy na dość dużym ogniu. Kiedy łosoś zmieni  kolor w połowie (z krwisto różowego na blady) przekładamy go na drugą stronę i zmniejszamy nieco płomień pod patelnią. Słoik z oliwą zakręcamy i energicznie wstrząsamy.


Krok 4

Kontrolując łososia, przekładamy naszą sałatkę na talerz starając się by całość wyglądała schludnie – w końcu jemy również oczami. Łosoś powinien być gotowy po około 3 minutach smażenia. Do sałaty dokładamy naszą rybę, sałatę skrapiamy sosem ze słoiczka. Dekorujemy listkami bazylii


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.