Śledzie po japońsku
6

30 marca 2011

Śledzie po japońsku, bo to przepis na nie, pewnie nigdy japoni nie odwiedziły – co więcej, nikt w japoni o nich z pewnością nie słyszał. Nazwa może wywodzić się z niestandardowego podania tej pysznej rybki, lub po prostu to kolejny wymysł „bo standardowe nazwy się skończyły”.

 

[print_this]

Składniki na 6 porcji:

  • 3 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 12 plastrów kiszonego ogórka
  • groszek konserwowy
  • majonez
  • śledzie a’la matias – 3 płaty (najlepsze z oleju)
  • papryka słodka proszkowna
  • gotująca woda
  • ocet spirytusowy 10%
[/print_this]

Dodatkowo przyda nam się szpryca, do dekoracji, oraz ogórek świeży i papryka konserwowa – do dekoracji, oraz sitko do małego zabiegu na cebuli

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i odkładamy do wystudzenia.

Jajka możemy przygotować dzień wcześniej i na noc włożyć je miseczki z osoloną wodą – przejdą smakiem soli i będą znacznie smaczniejsze

Cebulę kroimy na piórka, i przekładamy na sitko. Zagotowujemy wodę i przelewamy wrzątkiem cebulę – ten zabieg pozwoli nam na pozbycie się dość ostrego aromatu, a także zmiękczy warzywo. Odsączamy, przekładamy do miseczki, dodajemy 2 łyzeczki papryki proszkowanej, oraz 2-3 łyżeczki octu i wszystko razem mieszamy. Przygotowujemy półmisek/talerz na którym powyższe podamy. Na półmisku wykładamy naszą cebulę – tak by zajmowała połowę półmiska. Na takie posłanie układamy plastry z ogórka kiszonego – 6 kupek po 2 plastry. Jajka przekrajamy na pół i każdą z połówek układamy na wcześniej rozłożonych ogórkach. Płaty śledziowe odsączamy z oleju i przekrawamy wzdłuż. Każdą z części owijamy jajka. Majonez przekładamy do szprycy i dekorujemy nasze śledzie po japońsku. Świerzego ogórka przekrawamy na pół – wzdłuż. Następnie kroimy „co drugi plasterek”, tak byśmy mogli go rozłożyć (co widać na zdjęciu). Układamy na majonezie, a w środek paprykę konserwową pokrojoną w paseczki o grubości około 4-5 mm. Posypujemy wszystko groszkiem konserwowym – wcześniej odsączonym z zalewy. Oczywiście groszku nie przesadnie, ma on wzbogacić dekorację oraz nieco smak.

Żeby śledzie wytrzymały „kilka dni” możemy polać je galaretą – konstrukcja na pewno się umocni, i majonez nie wyschnie.

 

6 myśli nt. „Śledzie po japońsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *