Skrzydełka z warzywami pieczone w rękawie foliowym
1

Ostatnimi czasy, jako że w dobrej cenie dostałem rękawy foliowe, to piekę w nich najrozmaitsze produkty – warzywa, owoce i różnego rodzaju mięsiwa. Rękaw foliowy to o tyle fajna rzecz, iż dania z niej wychodzące należą do tzw. jednogarnkowych co dla osób zabieganych stanowi naprawdę duży plus, a jeżeli jeszcze macie piekarnik z możliwością nastawienia czasu odpalenia to jesteście na wygranej pozycji.

Kolejna sprawa, po takim pieczeniu praktycznie nie ma sprzątania, worek wywalamy i jest spokój. Tym małym wstępem przejdźmy do sedna potrawy – dziś chciałbym zaproponować Wam skrzydła z kurczaka z warzywami.

Każde mięso smakuje rewelacyjnie, jak jest zamarynowane, w związku z tym poniżej składniki do marynaty (na około 6 skrzydeł z kurczaka):

  • łyżeczka miodu
  • sos sojowy słodki – 3 łyżki stołowe
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • świeżo mielony pieprz – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • świeży tymianek – 3 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • pieprz czarny – 5-6 ziaren
  • sól morska gruboziarnista- 0,5 łyżeczki

Przyprawy sypkie wrzucamy do moździerza i wszystko ładnie rozcieramy, przerzucamy całość do miski. Dodajemy przyprawy mokre i całość mieszamy. Na koniec otarta skórka z cytryny. Odstawiamy na bok.

Skrzydełka z kurczaka myjemy i pozbywamy się ew. piór. Mięso obsypujemy przyprawą typu vegeta i smarujemy marynatą. Odkładamy do szczelnego opakowania. Gdyby została marynata, wlewamy całość do skrzydeł. Odkładamy na najlepiej dobę do lodówki.

Dobrym sposobem jest przełożenie całości do pojemnika próżniowego i odessanie powietrza – mięso szybciej przejdzie aromatem.

Następnego dnia rano należy przemieszać całość – ot tak, żeby ew. mięso się jeszcze zamarynowało tam, gdzie poprzedniego dnia nie dało rady.

Wiadomo, że całość będzie pieczona w folii z warzywami, więc zanim wsadzimy całość do rękawa, przygotujmy warzywa. Tutaj mamy pełne pole do popisu, ja zazwyczaj dodaję marchew, cebulę, czosnek, ziemniaki, brukselkę – ale tak naprawdę dowolne warzywa jakie lubicie.

Warzywa obieramy, marchew kroimy na grube plastry, cebulę na ćwiartki, ziemniaki na ósemki (w zależności od wielkości pyry mogą to być połówki lub ćwiartki). Warzywa po kolei wrzucamy do miski – dodajemy soli i pieprzu, lub jakiejś mieszanki przyprawowej (ja polecam włoską).

Folię wykładamy na blachę, jedną stronę zawiązujemy i odmierzamy długość w zależności od ilości kurczaka i dodatków – niestety tutaj trudno powiedzieć coś dokładnie, ale z pewnością będziecie wiedzieli ile jej użyć – lepiej żeby było za dużo, niż za mało.

Układamy warstwy wsypując kolejne warzywa. Na górę wkładamy nasze mięso, polewamy całość pozostałą marynatą. Dodajemy jeszcze kilka płatków masła. Zamykamy drugą stronę folii, a górę nakłuwamy w 4-5 miejscach szpilką. Nakłucie jest o tyle ważne, że w przeciwnym wypadku całość by „wybuchła” z racji tworzącego się ciśnienia w rękawie. Zasada działania tego jest podobna do szybkowaru, chociaż wcale szybko całość się nie piecze.

Blachę z daniem wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. grill z góry i z dołu oraz termoobieg to około 45 -50 minut pieczenia. W przypadku piekarników gazowych czas trzeba wydłużyć o około 10 minut.

Po wyjęciu z pieca, w środku wora jest mega gorąco, więc przy rozcinaniu uważajcie na gorącą parę – najlepiej zrobić to przy pomocy jakiś magicznych rękawic i nożyczek. Smacznego!

Jedna myśl nt. „Skrzydełka z warzywami pieczone w rękawie foliowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *