Ostry sos chilli „sriracha”

18 kwietnia 2012 allDodatkiKuchnia azjatyckaSosy  Brak komentarzy

Sos z papryczek chilli Sriracha

Z pewnością jest wśród Was nie jedna osoba, która w życiu jadła tak ostry sos, że przy nim płakała, lub na tyle pikantny, iż przeciętnemu „Kowalskiemu” spaliłby pół ciała. Jako że tydzień rozpoczęliśmy na ostro za sprawą „thai pad„, kontynuując poniżej postaram się opisać sos, który jest naprawdę pikantny i w dużych ilościach może spowodować pieczenie dwukrotne.Oczywiście sosik, jak większość tego typu, ma kolor ciemno czerwony (ceglany) i robiony jest z papryczki chilli – w tym przypadku jak podaje producent aż 70%. Można go kupić w trzech rozmiarach:

  • mała butelka – 200 ml
  • średnia – 525 ml
  • duża – 740 ml

Oczywiście oprócz standardowego smaku, możemy spotkać kilka wariacji, które na szczęście nie wpływają na cenę produktu. I tak znajdziemy klasyczny sriracha, z dodatkiem czosnku, trawy cytrynowej, z cebulą, z imbirem oraz mega ostry. W moje łapki wpadł klasyk w małej butelce za około 9 zł (kuchnie świata). Buteleczka jest dobrze wykonana i z mocnego plastiku – upadki nie powodują pęknięcia naczynia. Dodatkowo „dzióbek” otwierany w górę, świetnie się sprawdza – nie wielki otwór nie pozwala na przypadkową za dużą porcję. W składnikach przeraża ilość różnego rodzaju „E” – nie wiadomo do końca czy swoją ostrość sos zawdzięcza chilli czy właśnie składnikom pomocniczym.

W smaku jest rzeczywiście pikantny – w swojej skali od 1-10 mogę go ocenić na mocne 4+, następnym razem powitam u siebie  mega ostry i porównam te dwa sosy.

Powyższy nadaje się do dań z makaronu (różnego rodzaju lasagne, spaghetti), a także kurczaków w warzywach („po chiński”) i mięsa czerwonego. Świetnie pasuje i zastępuje ketchup, a zmieszany z np. majonezem – jako ostry dip do przekąsek.

Sos z papryczek chilli Sriracha

Napisał:
Łukasz Wilkowski | Wszystkie wpisy: 114


avatar

Swoją przygodę z gotowaniem zaczął w młodym wieku, za sprawą swojego kulinarnego guru - Taty. Potrafi zrobić coś z niczego, używając do tego nie tylko narzędzi kuchennych. Lubi różne smaki, z uwielbieniem jada ostre rzeczy, z zawodu informatyk z zamiłowania "kucharz" :)

Zostaw odpowiedź

Wypełnij formularz

Możesz użyć tagów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>