Ostra pasta z czerwonego chili
0

Podstawą dobrego kimchi są nie tylko świeże warzywa, ale przede wszystkim ostra pasta z czerwonego chili, z dodatkiem cebuli, czosnku i kilku innych ciekawych składników. Całość zwana jest Gojuchang (chociaż mój przepis jest bardzo zmodyfikowany) i robiona ze sfermentowanej soi – tutaj zastąpionej m.in. sosem rybnym.

czas: 1h
liczba porcji: 1-1.5l
poziom trudności: bardzo łatwe


Składniki
  • 3 szklanki wody
  • 0.5 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 1 szklanka cebuli
  • 1 szklanka czosnku
  • 1 szklanka sosu rybnego
  • 1- 2.5 szklanki płatków chili (Gochugaru)
Przyda się
blender kielichowy, garnek, szklanka/kubek
Krok 1

Do garnka wlać wodę, dodać mąkę ryżową i wstawić na mały płomień. Co jakiś czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier biały i cały czas mieszając, gotować jeszcze chwilę do wyraźnego zgęstnienia zawiesiny (całość zazwyczaj zmienia konsystencję, gdy tylko pojawią się bąble na powierzchni kleiku).

Garnek odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.


Krok 2

Cebulę obieramy, kroimy na 4 i wrzucamy do szklanki – całość przesypujemy do blendera (zazwyczaj są to 2 średniej wielkości cebule). To samo robimy z czosnkiem (około 2.5 główki). Blendujemy przez chwilę i dolewamy sos rybny oraz dodajemy obrany imbir.

Do całości wsypujemy płatki chili i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy na wolnych obrotach.

I tutaj ważna uwaga – płatki są naprawdę ostre – ja stosuję 2.5 szklanki, ale polecam dodać na początek 1-1.5 i całości spróbować.


Krok 3

Gdy tylko mamy letni kleik ryżowy, przekładamy naszą zblendowaną masę i całość dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej pasty.


Tak zrobioną pastę, odkładamy na jeden dzień do lodówki, aby całość się dobrze przegryzła.

Świetnie nadaje się do uwielbianego przez wielu kimchi, jak również do innych dań czy jako dodatek do kanapek.

Ważne by do odmierzania wszystkich składników, używać zawsze tego samego naczynia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *