Okrasa z gęsi
4

okr_miska

Jako że ostatnio coś mi się „przysnęło” z przepisami, dziś coś co jedni uważają za przysmak, inni na samą myśl „pawła” do ust. Mowa tutaj o okrasie z gęsi.Cóż to takiego?
Gęsią okrasę (obonę) przygotowywało się na Kaszubach jesienią, gdy bito gęsi, i używało do doprawiania zup i sosów oraz do smarowania kanapek. Najprostszym językiem pisząc to „tatar” z gęsi, chodź tatarem nie jest 😉

Nie owijając w bawełnę, potrzebne nam składniki:

  • 3 pałki gęsie (nogi jakby jakiś zboczuch nie wiedział) wraz ze skórą
  • sól
  • pieprz
  • cząber

Jedziem z okrasą:

Filetujemy nasze nóżki, oddzielając mięso od kości. Kroimy na drobniejsze kawałki i całość wrzucamy na kilkanaście minut do zamrażalnika.

Mięsko wrzucone do zamrażalnika, będzie nam się później łatwiej mieliło, gdybyśmy nie zastosowali tego „tricku”, to mięso raczej by się zmiażdżyło – a tego byśmy nie chcieli

Po wyjęciu z wyżej wymienionego, odpalamy maszynkę do mielenia z drobnymi oczkami. Mielimy mięso wraz ze skórą. Po zmieleniu dodajemy soli i pieprzu, oraz cząbru (na powyższą porcję około 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, cząbru około 3 łyżek stołowych), wszystko razem mieszamy i na końcu smakujemy – powinno być na tyle słone, żeby na chlebku tą sól było czuć.

Podajemy jako smarowidło (świetnie smakuje jako alternatywa smalcu ze skwarkami np. do piwa), można zjadać również posypane pokrojoną w kostkę cebulką.

Jak wspominałem wcześniej – albo się to kocha, albo nienawidzi, ja na szczęście należę do tych pierwszych!

Życzę smacznego.

p.s. tak tak, mięso z gęsi jest surowe!

4 myśli nt. „Okrasa z gęsi

  1. avatarDouger

    Ciekawe jakby to smakowało z dzikiej gęsi, albo chociaż z chowu domowego. Bo sklepowej bym nie tknął w ten sposób.

    Odpowiedz
  2. avatarAlicja

    Witam
    Mam pytanie jak długo taka okrasa może stać w lodówce,,tzn chodzi mi o coś mniej więcej jak termin ważności;)

    Odpowiedz
    1. avatarŁukasz Wilkowski Autor wpisu

      Przyznam, że nigdy tego nie sprawdzałem, bo okrasa z lodówki szybko zniknęła, ale myślę że przynajmniej półtora tygodnia. Zawsze można część zamrozić, ale niestety proces mrożenia w tym przypadku nie sprawdza się tak dobrze jak przy innych potrawach.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *