Naleśniki wiosenne – sajgonki.
1

26 stycznia 2012

Własny przepis na naleśniki wiosenne, znane u nas lepiej jako sajgonki. Potrawa szybka i wspaniała tak na ciepło jak i na zimno jako np przekąska w pracy. Zapraszam.

Danie wszędzie nazywa się właśnie naleśniki wiosenne, u nas za to przyjęła się nazwa sajgonki i pod taką tą potrawę znajdziemy w różnej maści lokalach. No ale wracając do przepisu, potrzebujemy:

  • papier ryżowy ( polecam ten większy, łatwiej się w niego zawija)
  • o,5 kg mielonej wieprzowiny ( najlepiej zmielić samemu, ew poprosić w sklepie o zmielenie
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • kiełki fasoli
  • pół opakowania grzybów Mun
  • marchew
  • cebula
  • fix do dań chińskich
  • sos chili słodki

I zaczynamy zabawę. Na patelni rozgrzewamy olej. Marchew trzemy w zapałkę i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulę wrzucamy na patelnię. Podsmażamy i dorzucamy do tego mięso. Gdy mięso będzie ok dodajemy fix – 1/3 opakowania rozmieszane z pół szklanki wody. Mięso powinno lekko oblepić się sosem. Makaron ryżowy robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu i gotowy siekamy na krótsze kawałki i wrzucamy na patelnię z mięsem. Grzyby mun robimy według opisu z opakowania – moczymy, następnie tniemy na wąskie paseczki i dorzucamy do naszego farszu. Jeszcze tylko kiełki, mieszamy całość i mamy farsz gotowy.

Papier ryżowy przyrządzamy zgodnie z opakowaniem – wkładamy go na 2 sekundy z każdej stron do ciepłej wody i wyciągamy, czekamy aż woda obcieknie i zaczynamy zawijać. Przy krawędzi kładziemy łyżkę farszu, składamy boki i całość zawijamy. Smażymy na gorącym, głebokim tłuszczu. Podczas smażenia należy pilnować aby sajgonki się nie stykały ze sobą bo zaczną się sklejać i mogą się rozpaźć. Całość podajemy z sosem chili.

Smacznego.

Jedna myśl nt. „Naleśniki wiosenne – sajgonki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *