Mintaj w cukini
0

27 sierpnia 2010
smacznego

Dziś pierwszy wpis, w związku z tym na tapetę idzie coś co wpadło do koszyka i głowy na szybko, mianowicie Pan Mintaj i Panna Cukinia z ekipą.

Danie z tzw. jednogarnkowych – tutaj, jednopatelniowych. Poniższe składniki to porcja na przynajmniej 3 osoby.

Składniki:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • duży pomidor (najlepiej malinowy, alternatywnie puszka krojonych pomiksów)
  • cukinia – około 1kg
  • mintaj mrożony – około 70 dag lub inna ulubiona rybka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • pomidorki koktajlowe – dekoracja
  • papryka żółta – dekoracja

Przygotowanie:

Czosnek i szalotkę obrać z łupinek. Na patelnię wlać oliwę i rozgrzać do wysokiej temperatury. Czosnek przecisnąć nożem na desce i wrzucić do oliwy, by oddał swój smak – zmniejszyć ogień. W tym czasie szalotkę posiekać w kostkę i wrzucić do czosnku. Zwiększyć ogień i zeszklić szalotkę.

Trzeba uważać by cebula z czosnkiem się nie spaliły, gdyż dadzą nie przyjemny, gorzkawy smak.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki (dotyczy to tylko dużej cukinii, przy młodych „osobnikach” zabieg usuwania pestek należy pominąć). Tak sprawione warzywo, pokroić na dość dużą kostkę (około 7x7mm) i dorzucić do zeszklonej szalotki. Smażyć na średnim ogniu, dość często mieszając, by szalotka się nie przypaliła, a i cukinia dość równo się upiekła.

Gdy cukinia jest już prawie miękka (najlepiej posmakować), dorzucamy pomidora, pokrojonego w dużą kostkę, lub puszkę pomidorów odcedzonych z soku. Mieszamy wszystko dokładnie i pozostawiamy na chwilę na malutkim gazie, by się połączyło.

Pozostałe ząbki czosnku drobno siekamy i przecieramy, lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do cukinii. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Mintaja kroimy na duże kawałki – najlepsza tutaj jest kostka, o wymiarach 3x3cm i szybko dodajemy do całej potrawy.

Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomyk pod patelnią. Rybie wystarczy dosłownie 10 minut, by była miękka.

Całość jeszcze raz smakujemy i doprawiamy solą lub pieprzem. Dodatkowo dodajemy zioła prowansalskie.

Gotowe!

Sposób podania:

Na środek białego talerza, wykładamy łyżką cedzakową porcję warzyw i mintaja. Rybę układamy nieco wyżej. Czyścimy talerz po bokach, tak by usunąć resztki sosu. Całość obsypujemy w koło ziołami prowansalskimi. Na górę kładziemy cienkie plasterki np. żółtej papryki, rozłożone na kształt wachlarza. Dodatkowo, w miejscu styku plasterków papryki układamy pół pomidorka koktajlowego lub robimy świderek z ketchupu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.