Męskie 20 – Chili Con Carne
1

19 stycznia 2015

Witam w kolejnym przepisie z cyklu Męskie20. Tym razem bierzemy się za klasykę z Meksyku – Chili Con Carne. Całość jest prosta, szybka, smaczna i tania. Zapraszam.

Paragon – nie uwzględniając promocji, w normalnych cenach, koszt to 19,74 PLN. Wszystkie produkty kupiłem w sklepie sieci Tesco. Żaden nich nie jest w ofercie czasowej, wszystkie są stale dostępne. Dzięki temu nie musicie się martwić, że czegoś w waszym sklepie zabraknie.

Składniki:

  • śmietana – 1,09
  • passata – 3,19
  • kukurydza w puszce – 2,09
  • przyprawa do Chili Con Carne – 1,99
  • cebulka perłowa – 2,59
  • fasola czerwona w puszce – 2,29
  • mięso mielone wieprzowe – 6,50
  • składniki poza wymienionymi – sól, pieprz

2 rzeczy.

Pierwsza – gotowa przyprawa do chili. Jest to bardzo fajna mieszanka przypraw, nie ma tu glutaminianu ani innych wynalazków. Polecam. Druga – nie wiesz co to passata? To sos pomidorowy, ten wymieniony znajdziesz przy przecierach/ketchupach w szklanej butelce ;). A więc zaczynamy z chili con carne!

Najlepiej godzinę przed zaczęciem wyjmij mięso z lodówki. Potrzebujesz teraz dużego garnka – cała potrawa w nim powstanie. Rozgrzej go. Jeśli masz mięso wyjęte wcześniej to wrzuć, jeżeli prosto z lodówki, to najpierw rozgrzej w garnku trochę oleju. A więc – mięso jest już w garnku. Doprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy. Tłuszcz, który w naszym mięsie jest (oraz niestety woda) sprawia że możemy je spokojnie smażyć bez dodatku oleju. No, chyba, że nie wyjąłeś wcześniej mięsa.

Fasolę i kukurydzę wyjmij z puszki i całość wylej na durszlak. Następnie opłucz zimną wodą. Dlaczego woda w fasoli jest taka gęsta, a w kukurydzy nie? Bo fasola ma w sobie sporo skrobi. A ta tylko niepotrzebnie zagęściłaby nam naszą potrawę, która i tak będzie gęsta. Opłukałeś? To do gara. Do gara od razu wrzuć też pół słoika cebulki. Całość zalej passatą. Całą butelką.
Chili con carne

Krok przedostatni – przyprawa. Wsyp 1/3 opakowania i zobacz jak smakuje. Za mało ostre? Dosyp więcej. Za bardzo ostre? Nieprawda, tak ma być. Całość zostaw na 5 minut na małym gazie, niech sobie bulgocze. I teraz nakładamy. Nałóż sobie ile chcesz a na środek daj łyżkę śmietany. Będzie boskie. I oto mój przepis na chili con carne. Zapraszam na kolejne z cyklu Męskie20.

Podobał Ci się przepis? Smakowało? A może coś byście zmienili?

 

Jedna myśl nt. „Męskie 20 – Chili Con Carne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *