Marynowany imbir
0

01 grudnia 2015

Kto lubi sushi, z pewnością zna imbir marynowany i jego smak. Słoik takiego imbiru może znokautować nie jeden portfel, a przecież to jeden z łatwiejszych przepisów do wykonania. Zimowe ceny świeżego imbiru potrafią być śmieszne, więc nic nie stoi na przeszkodzie aby zamarynować korzeń w domowych warunkach.

czas: 0.5 h
liczba porcji: 4
poziom trudności: bardzo łatwe


Składniki
  • Imbir - około 50 dag
  • woda - 2 szklanki
  • ocet z brązowego ryżu - 100 ml
  • cukier brązowy - 2 łyżeczki
  • cukier biały - 3 łyżki
Przyda się
łyżeczka, garnek, obieraczka
Krok 1

W garnku zagotowujemy wodę, zmniejszamy pod nią ogień i dodajemy cukier. Czekamy aż całość się rozpuści. Dodajemy ocet i smakujemy – pamiętajmy, że całość będzie wydawała się za kwaśna, z racji temperatury cieczy, jeżeli wydaje Wam się, że jest za kwaśne, odlejcie troszkę do miseczki – wystawcie na balkon żeby schłodzić i wtedy posmakujcie – będzie idealne 😉 – jeżeli wolicie delikatny smak, to dodajcie więcej wody, bądź cukru.


Krok 2

Obrany imbirImbir obieramy – ja użyłem zwykłej obieraczki do warzyw + łyżeczki, chociaż oczywiście można to zrobić tylko łyżeczką 🙂


Krok 3

Pokrojony imbirImbir kroimy na bardzo cienkie plastry – używamy do tego naprawdę ostrego noża, lub maszynki do chleba.


Krok 4

MarynataNaszą marynatę doprowadzamy raz jeszcze do wrzenia, wyłączamy ogień i wrzucamy do środka wcześniej pokrojony imbir. Całość pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.


Całość prosta, pyszna i gotowa do spożycia po około 3-4 dniach. Co najważniejsze można w łatwy sposób zmodyfikować w trakcie marynowania – dodać cukier, wodę lub ocet. Im dłużej stoi, tym imbir lepiej przechodzi wszystkimi smakami.

Jeżeli chcemy uzyskać imbir różowy, do całości należy dodać np. plaster buraka, lub szczyptę barwnika spożywczego.

Imbir

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.