Krewetki królewskie w winie
4

08 września 2010
na patelni

Dziś danie nieco z wyższej półki cenowej – mianowicie krewetka królewska wraz z winem.

Do naszej jakże pysznej potrawy potrzebować będziemy, oprócz oczywiście w miarę grubego portfela następujące składniki:

  • Krewetki królewskie (tygrysie) mrożone –  1 kg
  • Wino białe/czerwone półwytrawne – około 3/4 szklanki
  • Cebula – jedna głowka
  • Szalotka – 2 nie duże główki
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Imbir w proszku – 1.5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
  • Sól do smaku
  • Cytryna
  • Świeża bagietka
  • Masło

Przygotowanie:

Krewetki rozmrażamy, a następnie gdy są w skorpkach – pozbywamy się pancerzyka tylko z odwłoka.

Cebulę i szalotkę siekamy w kostkę. Na patelni (najlepiej WOK) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na nią naszą cebulę z szalotką. W tym czasie rozgniatamy czosnek, uważając by na patelni nic się nie przypaliło. Gdy cebula się już zeszkli dorzucamy do niej czosnek i jeszcze przez chwilę wszystko razem smażymy, by smaki się połączyły.

Obrane krewetki wrzucamy do WOKa i zwiększamy płomień pod patelnią. Po około 1 minucie, mieszamy krewetki, po kolejnej minucie znowu, po trzeciej minucie dodajemy soli, imbiru, mieszamy wszystko ostani raz dokładnie i dolewamy wina – najlepiej białe półwytrawne.

Białe wino półwytrawne jest delikatniejsze w smaku i lepiej podkreśla walory smakowe dań z owoców morza

Całość przykrywamy pokrywką i jeszcze około 2 minut gotujemy na dużym płomieniu.
W momencie gdy wino zredukuje swą objętość do połowy, a całe danie lekko się zagęści mamy gotowe krewetki.

Tak przyrządzone owoce morza wykładamy na półmisek, polewamy odrobiną powstałego sosu, a także dekorujemy cząstkami cytryny.

Do krewetek polecam bagietkę pokrojoną pod skosem na kawałki, posmarowaną świeżym masłem.

4 myśli nt. „Krewetki królewskie w winie

    1. avatarkudlaty

      pewnie, że lepiej, ale akurat nie było w lodówce 🙂 jeżeli chodzi o świeży imbir to taki pasek około 1x3cm powinien na taką porcję styknąć.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.