Kiszone pomidory
0

09 sierpnia 2016

Sezon kiszonek w pełni, kisimy ogórki, kisimy kapustę, ale mało kto zdaje sobie sprawę, iż możemy zakisić praktycznie wszystko.

czas: 3-4dni
liczba porcji: 4
poziom trudności: łatwe


Składniki
  • - pomidory - najlepiej "kulki" o średnicy do 5 cm, słodkie, ale z grubą skórką, świetnie nadają się do tego pomidorki cherry
  • - korzeń chrzanu
  • - pieprz czarny w kulkach
  • - koper
  • - czosnek - według uznania
  • - sól
  • - woda
Przyda się
garnek, miarka, waga kuchenna, obieraczka do warzyw
Krok 1

Do garnka wlej wodę – w zależności od ilości pomidorów rzecz jasna – na pół kg pomidorów ja przygotowuję litr wody. Gdy woda się zagotuje, odmierz 3,7 dag soli i wsyp do garnka. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw do wystudzenia.


Krok 2

Pomidory umyj na sicie, zdejmij szypułki. Obierz czosnek i chrzan. Na warstwę pomidorów (około 3-4 pomidory) ja dodaję 2-3 ząbki czosnku, oraz około 5-6 ścinek chrzanu.


Krok 3

Do wyparzonego słoika włóż koper, następnie warstwę pomidorów – pomidory muszą przylegać do siebie, jednak przy układaniu uważajcie aby nie pękły – da się to zrobić bez problemu. Na tak ułożone pomidory połóż czosnek, ścinki chrzanu (najlepiej zrobić je obieraczką do warzyw) oraz 2-3 ziarenka pieprzu.

Kolejna warstwa to koper i znowu pomidory. Ułóżcie całość do wykończenia składników bądź zapełnienia słoika. Ostatnią warstwą powinien być koper wraz z czosnkiem, pieprzem i chrzanem.


Krok 4

Jeżeli solanka jest już zimna to przelejcie ją do słoika z pomidorami. Jeżeli chcecie by całość szybciej ruszyła, dodajcie sok z kiszonych ogórków (na słoik 1l, wystarczą 3-4 łyżki soku).

Słoik odstawcie w ciepłe miejsce, np. na parapecie w kuchni – polecam podstawić jakiś spodek bo w pierwszych dniach kiszenie przebiega dość burzliwie – no chyba, że lubicie sprzątać 🙂


Takie pomidory w zależności od wielkości zazwyczaj są gotowe po 3-4 dniach. Mniej ukiszone nadają się z powodzeniem do kanapek, szynek bądź jako samodzielna przekąska. Mocno kiszone sprawdzą się jako dodatek do gulaszy czy innych potraw jednogarnkowych. Zupa pomidorowa z kiszonych pomidorów to świetna alternatywa dla tej tradycyjnej!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.