Eton mess z jogurtem – smakowity bałagan
0

18 czerwca 2015

Ostatnimi czasy testuję trochę „zdrowych” przekąsek i przepisów – ot, chciałem to robić zimą, ale jak zawsze nie pozwoliły mi na to codzienne obowiązki. Mogę Wam zdradzić, że szykuję coś ze stroną meskiezarcie.pl, stąd czasami opóźnienia we wpisach. Dziś coś na deser – słodki, ale w praktyce naturalnie, do tego znacznie zdrowszy niż te dostępne w sklepach.

Eton mess, to tradycyjny angielski deser czyli tzw. słodki bałagan serwowany w „Eton College”. W oryginale, to połączenie truskawek, bezy i śmietanki, w wersji mojej, śmietanę wyparł jogurt. Przepis banalny, do zrobienia w domowym zaciszu, można go dowolnie modyfikować według upodobań, co więcej nigdy się nie nudzi, a dodatkowo zaskakuje gości swą lekkością i orzeźwieniem.

Składniki na 6 porcji:

  • 2 duże jogurty naturalne gęste (mogą być bakomy, ale również inne np. typu greckiego)
  • beza (najlepsza własna, ale oczywiście paczkowana również ok)
  • truskawki – 80 dag
  • laska wanilii
  • opcjonalnie brązowy cukier/miód
  • orzechy włoskie
  • inne owoce (np. maliny, borówki, porzeczki)

Bezę wkładamy do zamrażalnika  – będzie się ją lepiej kruszyło i tak szybko nie nasiąknie wilgocią, przez co będzie chrupiąca pod zębami. Jogurt przekładamy do miski, laskę wanilii rozkrawamy i wydobywamy nasiona (jeżeli mamy ekstrakt z wanilii, to dodajemy kilka kropel do jogurtu) – przekładamy do jogurtu i mieszamy, smakujemy i ew. dodajemy jeszcze jedną – najlepiej jogurt rozrobić sobie dzień wcześniej, wtedy całość przejdzie dobrze smakiem. Jeżeli jogurt wydaje nam się zbyt kwaśny, możemy dodać odrobinę cukru, bądź alternatywnie miód – jak kto woli/lubi. Całość chłodzimy.

Truskawki obieramy, myjemy – odkładamy kilka do dekoracjii, pozostałą część rozduszamy widelcem, lub wrzucamy na chwilę do melaksera – ale tutaj ostrożnie, nie chcemy mieć sorbetu, a jedynie poduszone (rozdrobione) owoce. Oczywiście jeżeli ktoś nie lubi kwaskowatego smaku truskawek (lub też trafił na mniej słodkie), może sobie dosłodzić cukrem. Pozostałe owoce myjemy i odkładamy. Pozostał czas na złożenie wszystkiego w jedno.

Do słoika lub pucharków wykładamy kolejno – pokruszone bezy, truskawki, jogurt, inne owoce – i tak kolejne warstwy. Kończymy jogurtem.

Całość dekorujemy truskawkami, pokruszonymi orzechami i listkiem mięty. Jako iż deser był budowany z zimnych składników, od razu podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.