Cordon bleu
0

06 kwietnia 2014

Dawno nic nie wrzucałem więc pora to nadrobić. Dzisiaj przepis na kulinarnego klasyka – cordon bleu, który od dawna jest gwałcony i sprzedawany jako mrożona breja w różnych sklepach.

A czym jest cordon bleu? To po prostu kotlet w środku którego znajdziemy ser, wędlinę,przyprawy, czasem również warzywa. Całość jest panierowana i smażona, w opisywanej tu wersji również pieczona. Kotlet dzięki temu pozostaje soczysty.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 plastry cienkiej wędliny – szynki itp, padlina musi się ładnie zwijać
  • mąka, bułka tarta, jajko
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

Zaczynamy od naszej padliny. Pierś kładziemy na desce i ostrym nożem tniemy ją w poprzek, możliwie cienko. Tym sposobem mamy 2 cienkie plastry kurczaka. Na deskę kładziemy mięso, przykrywamy folią i rozbijamy je.  I teraz – na deskę kładziemy folię, na folię kurczaka. Doprawiamy mięso – sól, pieprz, kładziemy ser, wędlinę i pomagając sobie folią całość zwijamy w roladkę. Teraz folię z padliną w środku skręcamy po obu brzegach możliwie ciasno i tak oto otrzymanego „cukierka” wrzucamy na 30 min do lodówki.

Po tym czasie mięso wyjmujemy, odwijamy i wbijamy 2-3 wykałaczki tak aby całość się ładnie trzymała. Na patelni rozgrzewamy masło. Kotleta obtaczamy w mące, pozbywamy się jej nadmiaru, następnie jajko, bułka tarta i na patelnię. Obsmażamy na złoty kolor z każdej ze stron. Następnie kotlet wędruje do piekarnika – 180 stopni na 20 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po wyjęciu z piekarnika dajemy mu chwilę dla siebie, następnie tniemy na plastry grubości 1 cm i gotowe. Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.